CímlapPályázatokHírarchívumKapcsolat
2017. 06. 23. - Zoltán
Keresés az oldalon:
Gyalog Budapestről Mariazellbe

Maroknyi csapat gyalogolt el a magyar fővárosból Mariazellbe, a kegyhely 850 éves jubileuma alkalmából, a budapesti Városmisszió évében. A zarándoklat része a majdan Mariazelltől egészen Csíksomlyóig húzódó, állandó gyalogos zarándokútvonal kialakításának, melyet a Mária Út Közhasznú Egyesület szervez.


A cél: Máriazell - Fotó: Mária Út EgyesületMint már korábban beszámoltunk, a Mária Út Egyesület a Közép-Dunántúli régiót is átszelve gyalogolt el Budapestről Máriazellbe 2007 nyarának végén. A zarándokok beszámolója szerint akár párhuzam is felfedezhető életutunk és a zarándokút között, ha vesszük a "sátorfánkat" és elindulunk.  

Az Út

Maroknyi csapat gyalogolt el a magyar fővárosból Mariazellbe, a kegyhely 850 éves jubileuma alkalmából, a budapesti Városmisszió évében. A zarándoklat része a majdan Mariazelltől egészen Csíksomlyóig húzódó, állandó gyalogos zarándokútvonal kialakításának, melyet a Mária Út Közhasznú Egyesület szervez.
A budapesti Kútvölgyi kápolnától 2007. augusztus 19-én indulva, számos további Mária-kegyhelyet érintve éppen a 2007. szeptember 8-i ünnepi, pápai szentmisére érkeztek meg Mariazellbe. Így a mintegy ötszáz km-es utat három hét alatt járták be. A csapat magja három fő, de többen csatlakoztak rövidebb-hosszabb szakaszokra is.

Ördög árok - fotó: Mária Út Egyesület

Beszámoló

"Zarándoklatra, szerintem, mindenki valamilyen személyes indíttatásból indul. Én még soha nem voltam ilyen hosszú gyalogos zarándoklaton, első hallásra egyszerűen szerettem volna kipróbálni magam. Másrészt próbáltam párhuzamot vonni a zarándoklat és az életem mint út között. Pl. célbajutás – csak magamra vagy Istenre hagyatkozva próbálok a mindennapok nehézségein túljutni? Tudok-e közösségben előrehaladni, el tudom-e fogadni mások segítségét?
Elmondhatom, hogy sokkal többet kaptam, mint amennyit vártam. Értékes emberekkel tarthattam együtt, illetve találkozhattam az út során. Közös célt kaptam – a Mária Utat. A teremtményi lét megtapasztalását a teremtett világban (a természetben), a csendben, a viszontagságokban.
Mariazellel kapcsolatban azt tapasztaltam, hogy hittel és bizalommal, nyitottan érkezve, biztosan kap az ember személyes megerősítést. Különösebben újat nem tudtam ezekkel a gondolatokkal mondani, 'elméletetben' korábban is tudtam ezeket, de megtapasztalni érdemes volt, érdemes elindulni..."
(Deák Mónika, zarándok)

"A Mária Út szépsége, hogy szinte minden nap más a táj, sok rejtett érték tárul fel, mind természeti mind kulturális, épített örökségek. A Mária-kegyhelyek a rózsafüzér szemeiként sorakoznak az Út mentén.
Ennek a mostani zarándoklatnak az volt a lényege, hogy egybefüggően is bejárjuk azt az útvonalat, amit már gondos tervezés és előkészítés alapján szakaszonként felderítettek és leírtak az egyesület tagjai, önkéntes segítői. A szálláshelyek is rendelkezésre álltak: plébániák, rendházak, turistaházak, panziók. Van, ahol még korrekciókra van szükség, de terveink szerint a 2007. év végére az útvonal dokumentációja elérhető lesz a www.mariaut.hu honlapon. A jövő évtől a jártasabbak, kalandvágyók ez alapján már elindulhatnak a Mária Úton, de az utat a későbbiekben útjelzéssel látjuk el, s további fejlesztések is várhatók, így egyre többen zarándokolhatnak majd Mária útjának kisebb-nagyobb szakaszain.
Mindeközben folyik a Budapest-Máriapócs-Csíksomlyó útvonal feltárása, s a jövő évben hasonló "munkazarándoklatot" tervezünk Budapesttől Máriapócsig. Az egyesület keresi a partnereket, s várja mindazokat, akik e vándorút kialakításában és a kapcsolódó tevékenységekben részt szeretnének venni."
(Molnár András, zarándok, a Mária Út koordinátora)

Kérjük, tekintsék meg az zarándokok által készített fotókat itt, a képriportban.

Korábbi képriport itt nézhető meg.

Kapcsolódó anyagok

Mária út 2.
 
CsillagNET Internet Iroda Címlap | Pályázatok | Naptár | Címlisták | Fórum | Archívum