CímlapPályázatokHírarchívumKapcsolat
2017. 06. 23. - Zoltán
Keresés az oldalon:
A Mária Út - az ötlettől a megvalósulásig

A rendezvényen csaknem harminc település vezetője vagy tisztségviselője képviseltette magát, többek között olyan híres búcsújáróhelyé is, mint Máriapócs.


A célunk az, hogy megvalósítsuk a vallási ihletésű zarándokútvonalat Marizell és Csiksomlyó között – mondta a Mária Út Egyesület tatabányai tanácskozásán Bencsik János, a város polgármestere. A rendezvényen csaknem harminc település vezetője vagy tisztségviselője képviseltette magát, többek között olyan híres búcsújáróhelyé is, mint Máriapócs.

Szabó Tamás az egyesület elnöke azt hangsúlyozta, az út létre hozásával a világ kereszténységének tesznek egy ajánlatot, de kitért arra is, hogy a vallási turizmus az egyik legfejlődőbb turisztikai ágazat.

A Mária út az elképzelések szerint mintegy 1400 kilométer hosszú gyalogos és kerékpáros zarándokút lesz a cél- és a végállomás között. Az utat vagy annak kisebb szakaszait bármely irányban, egyénileg vagy csoportosan is be lehet majd járni, a tervezett útjelzésekre és térképes útikalauzra támaszkodva, az ajánlott szálláshelyek igénybevételével.

A Mária Út Egyesület tagjai úgy látják, hogy a mostani világban egyre többen keresik a testi-lelki felüdülést. Ennek legtermészetesebb módja: kiszakadni a mindennapokból és útra kelni. Az út belső utunkká is válik - egy hosszabb zarándoklatról életre szóló élményekkel, lelkileg megújulva térhetünk haza – vallják a kezdeményezők. Azt mondják, hogy a zarándokutak kiemelkedő és fokozódó jelentőségűek a világban. A keresztény kultúrkörben sok tízmillió embert vonzanak évente. Magyarok is egyre többen járják Nyugat-Európa híres zarándokútjait. A Mária út fő útvonala többek között érinti majd Kőszeget, Celldömölköt, Bakonybélt, Majkot, Vértessomlót, Zsámbékot, Budapestet, Máriabesnyőt, Mátraverebély-Szentkutat és Máriapócsot.

Bencsik János az egyeztető megbeszélésen elmondta: a Nemzeti Fejlesztési Terv – regionális határokkal – pályázati lehetőséget biztosít az összefogó települések számára a szakaszos megvalósításra. Szabó Tamás ismertette a megjelentekkel a Mária Út hálózat kialakításának elképzeléseit, s szólt arról is, hogy tovább folytatják a terepbejárást. Az egyesület elnöke példaként beszélt az Ausztriában megvalósult pilgerni zarándákútról.

A hozzászóló polgármesterek mindegyike, így a celldömölki Fehér László, a máriapócsi Palóczy Lajos Elekné, a nagykovácsi Bencsik Mónika támogatásáról biztosította az elképzelést, s egyetértettek a regionális partnerség kialakításával annak érdekében, hogy közös pályázatokat tudjanak benyújtani a zarándokút kialakítása érdekében. Az Mária Út Egyesület vezetői úgy látják, hogy az eddig végzett sikeres munka folytatásával 2009-re megvalósulhat a Mariazell – Máriabesnyő közötti szakasz kiépítése.

forrás: www.varosunktatabanya.hu

Kapcsolódó anyagok

Zarándokok a Mária úton
Gyalog Budapestről Mariazellbe
Mária út 2.
 
CsillagNET Internet Iroda Címlap | Pályázatok | Naptár | Címlisták | Fórum | Archívum