CímlapPályázatokHírarchívumKapcsolat
2017. 06. 23. - Zoltán
Keresés az oldalon:
Kiépülhet a 350 kilométeres zarándokút
Tatabánya és térsége csatlakozott a Mária út kiépítéséhez.

Tatabánya és térsége is csatlakozott azon kezdeményezéshez, melynek célja egy 350 kilométeres zarándokútvonalat kialakítása a térség Mária-kegyhelyeit követve. A Mariazell és Csíksomlyó közt kiépítendő Mária út egyik előképe Bencsik János polgármester gyalogos zarándoklata volt Tatabányáról Csíksomlyóra - mondta a Mária Út Egyesület alelnöke.

A tatabányai kistérség csatlakozott szerdán ahhoz a pályázati konzorciumhoz, amely a Közép-dunántúli régióban közel 350 kilométeren alakítana ki zarándokútvonalat a térség Mária-kegyhelyeit követve. Sipos Balázs tájékoztatása szerint a gyalogosan és kerékpárral is végigjárható útvonal a Szűz Máriához kapcsolódó kegy-, és emlékhelyeket kapcsolja össze. Magyarország északi részén, 1.400 kilométeren, öt régiót érintve halad végig.
A kezdeményezéshez a kistérségi társulásokon keresztül már száznál több település, valamint az érintett erdészetek is csatlakoztak. Magyarországon az útvonal kialakítására a régiók a Regionális Operatív Programok (ROP) turisztikai vonzerő fejlesztésére kiírt pályázatain szeretnének forrásokhoz jutni. A Közép-dunántúli régióban a tervezett költség 105 millió forint, ebből a települések önereje mintegy 20 millió forint.
A fejlesztések során gyalog- és kerékpárútvonalak épülnek, útjelzéseket, tájékoztató táblákat helyeznek ki, kegyhelyeket hoznak rendbe és pihenőközpontokat alakítanak ki. Az út magyarországi infrastruktúrájának kialakítása kedvező pályázati döntés esetén 2009-ig elvégezhető és a Magyar Turizmus Zrt. által meghirdetett örökségturizmus tematikus évében a nagyközönség számára is megnyithatóvá válik.

Korábbi tanácskozás képeit megtekintheti itt.

szöveg: MTI
forrás: Tatabánya Online

Kapcsolódó anyagok

Mária Út 3.
 
CsillagNET Internet Iroda Címlap | Pályázatok | Naptár | Címlisták | Fórum | Archívum